ЄСПЛ відкрив провадження у справі за позовом Amic Energy в Україні проти росії

2023-04-27

Європейський суд з прав людини відкрив провадження за позовом ПІІ «АМІК УКРАЇНА» проти російської федерації. Справі присвоєно назву "Company with foreign investments Amic Ukraine v. Russia" (з анг. Підприємство з іноземними інвестиціями «АМІК Україна» проти Росії).

«Ми вважаємо, що росія має бути притягнута до відповідальності за всі свої злочини скоєні проти українців. Тому ПІІ «АМІК Україна» подало позов до ЄСПЛ і ми сподіваємось, що Суд підтримає наші аргументи, а також інші українські та міжнародні компанії в Україні, які здійснили такий крок» - констатував керуючий директор Amic Energy, Гюнтер Майер.

Нагадаємо, що ще 14 січня 2023 року австрійська мережа АЗК AMIC Energy в Україні подала позов проти росії. Компанія зазначала, що ворожі дії проти мирного населення України, суверенної території, працівників ПІІ «АМІК Україна» та підприємства в цілому, свідчать про грубе порушення росією статті 1 Протоколу 1 до Європейської Конвенції з прав людини, яка гарантує право на мирне володіння майном. ПІІ «АМІК Україна» також звернула увагу Суду на порушення росією базових принципів ООН, норм міжнародного гуманітарного права та прав людини в цілому.

В результаті протиправних дій російських військ на окремих територіях Донецької, Херсонської та Запорізької областей України, було розграбовано, знищено та захоплено матеріальні цінності Amic Energy в Україні. Зазначені дії країни-агресора призвели до втрати доступу до майна та неможливості його експлуатації у своїй господарській діяльності. Попередній розмір заявлених збитків ПІІ «АМІК Україна» у позові проти росії становить понад 300 мільйонів гривень (8,5 мільйона євро). Збитки від дій росії, як країни-терориста, зростають з кожним днем, а тому Amic Energy в Україні висуне вимоги про їх повне відшкодування на відповідному етапі провадження в ЄСПЛ.

«Як частина незалежної України, наша компанія буде підтримувати Україну у боротьбі з ворогом до Перемоги, допомагаючи українській армії та українцям, а також відстоюючи права українського бізнесу на міжнародній арені» - заявив прес секретар ПІІ «АМІК Україна».