Як AMIC ENERGY продає супутні товари на АЗС в Україні та Польщі

2024-02-06

Кількості чеків за «супутку» на українських AMIC стало більше за пальне, клієнти звикають купляти товари на АЗС. Росте попит на енергетики та продукти здорового харчування

Стаття підготовлена командою НафтоРинок. Читайте повну статтю за посиланням.

10:00 / 06 лютого, 2024

AMIC ENERGY має приблизно однаковий підхід до продажів супутніх товарів на АЗС у Польщі та Україні, намагаючись надати клієнтам можливість придбати найнеобхідніше у дорозі від відомих на ринку постачальників. Але при цьому компанія завжди знаходиться в пошуку ексклюзивних товарів та новинок в різних категоріях. Клієнти мережі в обох країнах в основному роблять на заправках імпульсивні покупки. При цьому кількість чеків магазину вже перевищує число транзакцій з купівлі пального, кажуть в українському офісі AMIC ENERGY. Докладніше про те, які категорії продуктів зростають найбільше, та чому на польських і українських АЗС падають продажі пива - в статті НафтоРинку.

Що в магазині

AMIC ENERGY має приблизно однаковий підхід до продажів супутніх товарів на АЗС у Польщі та Україні, дотримуючись так званого оптимально-мінімального асортименту. Іншими словами, пропонують клієнтам переважно товари, які можуть знадобитися в дорозі.

Асортимент товару на різних АЗС відрізняється і залежить від розміру торгової площі та локації об’єкта, розповідають в українському офісі AMIC ENERGY. Основу асортименту становлять товари з кожної категорії, які мають найбільші частки продажів мережею. Вони представлені на всіх АЗС. «Найширший асортимент представлений на АЗС із найбільшою реалізацією та площею», - кажуть в «АМІК УКРАЇНА».

Водночас в компанії підкреслили, що асортимент трасової і міської АЗС не дуже відрізняється, а кількість SKU — приблизно однакова. «На трасових АЗС можуть бути більш широко представлені деякі категорії, а саме автотовари, енергетичні напої, бакалія», — додали в «АМІК УКРАЇНА».

Кількість SKU на українських заправках AMIC ENERGY коливається від 800 до 1800 SKU. Протягом останніх трьох років кількість товарних позицій в асортименті залишається стабільним, додали в компанії, а для найбільших АЗС становить від 1700 до 1800 SKU.

Найбільші частки в асортименті магазинів мають кондитерські вироби та безалкогольні напої, а найменші - бакалія та товари для дітей. «Враховуючи, що в Україні дуже розвинена мережа магазинів продуктового ритейлу, на АЗС покупка товару в основному імпульсна, а не запланована. Тому, формуючи наш асортимент та його викладку, ми зважаємо на даний фактор», - зазначили в «АМІК Україна».



Вплив повномасштабного вторгнення

Після початку повномасштабної війни росії з Україною асортимент товарів на заправках значно не змінився. В компанії визнають, що навесні 2022 року у неї, як і в інших ритейлерів, виникли труднощі з логістикою, але їх вдалося подолати протягом декількох місяців після російського вторгнення. «Вже з травня 2022 року нам вдалось налагодити стабільні поставки необхідного товару та надати нашим клієнтам максимально можливий на той час вибір», - зазначили в українському офісі AMIC.

Водночас відбулась деяка трансформація асортименту всередині категорій: в магазинах на заправках з’явилось більше продуктів здорового харчування - протеїнових та злакових батончиків, фруктових чипсів тощо. Продовжує зростати попит на енергетики, й зв’язку з чим компанія розширює цю категорію товарів та виділяє більше місця для цих товарів на полицях крамниць.

Однак стала помітною негативна динаміка продажів пива та інших алкогольних напоїв. Одним із факторів зниження попиту на ці товари на АЗС є заборона продажу алкогольних напоїв в певні години під час воєнного стану, пояснили в «АМІК УКРАЇНА».

Зростання непаливних чеків

Якщо порівнювати з довоєнним 2021 роком, у 2023-му на АЗС AMIC ENERGY в Україні зріс попит на товари в таких категоріях: енергетичні напої, жувальні гумки, м’ясні снеки, жувальні цукерки, продукти здорового харчування. «Також спостерігається перерозподіл продажів із солодких газованих напоїв на мінеральну та функціональну воду», - кажуть в компанії, зазначаючи, що, постійно відслідковують тенденції ринку такоригують асортимент та викладку товарів.

В цілому попит на супутні товари на АЗС AMIC ENERGY в Україні є високим, кажуть в AMIC. Найбільше товарів продають магазини на заправках, розташованих у великих містах та на основних трасах. «Згідно з нашими аналітичними даними, на АЗК кількість чеків з товарами магазинів більша, ніж кількість паливних чеків. Ми це пов’язуємо з уже сформованою звичкою людей купувати деякі товари у магазинах на АЗК, поєднуючи заправку авто, можливість швидко пообідати чи повечеряти зі зручними покупками найактуальнішого», - розповіли в «АМІК УКРАЇНА».



Польща

Більшість АЗС AMIC ENERGY в Польщі знаходяться у містах, і клієнти приїжджають на заправки не для того, щоб скупитися або зробити довгу зупинку в дорозі. Це обумовлює асортимент крамниць на заправках. «Особливістю нашої мережі є те, що станції розташовані переважно у великих містах, тому нашими клієнтами є ті, хто заїжджає до нас у пошуках швидкого перекусу, обіду чи кави, а не ті, хто зупиняється під час подорожі. У нас є велика група лояльних клієнтів, які регулярно користуються нашою стандартною пропозицією», - кажуть в AMIC Polska.

В польському офісі AMIC ENERGY НафтоРинку розповіли, що асортимент їхніх крамниць на АЗС є стандартним для усієї мережі і налічує приблизно 2 тис. найменувань, тобто такий самий за кількістю, як на великих українських станціях. «Асортимент визначається тенденціями ринку, сезоном і потенціалом продажів категорії», — сказали в AMIC Polska, додавши, що за останні кілька років їхня пропозиція супутніх товарів не надто змінилася.

Однак розмір кожної секції крамниці може відрізнятися, а також є деякі підкатегорії товарів, призначені для певної частини АЗС, розповідають в AMIC Polska. Наприклад, це сонцезахисні окуляри, свіжовичавлені соки, іграшки, товари для барбекю тощо. Вони представлені на деяких АЗС залежно від сезону, місця розташування та потенціалу продажів. «Ми постійно відстежуємо показники продажів і стежимо за тим, щоб пропоновані товари відповідали попиту покупців і ринковим тенденціям», — підкреслили в компанії.

Тютюн росте

В Польщі відвідувачі АЗС AMIC ENERGY схильні до імпульсивних покупок, а найкраще продаються сигарети, кажуть в AMIC Polska. Причиною цього є ціноутворення: вартість сигарет на польському ринку приблизно однакова, тому заправка автомобіля стає приводом для покупки.

«У нас дуже великий асортимент і дуже гарна викладка. Ціни на сигарети однакові на всьому ринку, тому дуже популярно купувати їх на заправках», - зазначили в компанії.

На польських заправках AMIC ENERGY стабільно високим залишається попит на каву та фастфуд, а також безалкогольні напої. «Ми розширюємо власну торгову марку енергетичних напоїв та води», — повідомили в компанії, додавши, що перегляд асортименту крамниць на АЗС відбувається мінімум двічі на рік.

Продажі пива падають

Водночас зростання цін на інші товари призвело до послаблення попиту на них. Найгірше на заправках AMIC ENERGY Polska продаються молочні продукти, ціни на які зросли найбільше, зазначають в компанії й додають, що покупці віддають перевагу акційним пропозиціям у супермаркетах–дискаунтерах.

Загальмував навіть сегмент пива, який зростав у попередні роки. «У минулому році ми спостерігали зупинку сильної тенденції до зростання в деяких категоріях, таких як пиво. В основному це пов'язано з дуже високим зростанням цін у виробників, і в той же час високою ціновою чутливістю споживачів», — розповіли в AMIC Polska, додавши, що ринок пива в Польщі в цілому зараз переживає не найкращі часи.

Як обирають постачальників

Щоб стати постачальником продукції на АЗС AMIC ENERGY в Україні, необхідно займати передові позиції в своїй категорії. При цьому компанія завжди знаходиться в пошуку ексклюзивних товарів та новинок в різних сегментах. «Ми працюємо з основними виробниками та постачальниками в кожній окремій категорії товару. Тобто, якщо виробник чи бренд займає 1-2 позицію в категорії товару на ринку України, то це означає, що український споживач обирає найчастіше саме цю продукцію, а значить на АЗС AMIC ENERGY теж її можна придбати», — пояснюють в компанії.

Окрім цього, AMIC ENERGY постійно шукає цікаві товари від локальних виробників. Нещодавно вона розширила категорію корисних снеків, яка останнім часом показує стабільне зростання, за рахунок продукції локальних невеликих виробників. «Ми підтримуємо українських виробників та завжди раді співпраці з ними», — кажуть в компанії.

AMIC ENERGY регулярно проводить відкриті конкурси на постачання продукції. «Будь-хто може відправити пропозицію про співпрацю на корпоративний e-mail, і ми її обов'язково розглянемо та надамо зворотній зв'язок. Частину своїх постачальників ми знайшли саме таким способом», — додали в українському офісі AMIC ENERGY.

Щорічно у 4 кварталі «АМІК УКРАЇНА» проводить переговори про постачання на наступний календарний рік, погоджуючи основні умови співпраці та формуючи стратегію розвитку. «Але протягом року ми проводимо ротацію товару на основі аналізу продажів та можемо вводити абсолютно новий товар. Тому, робота у тісній співпраці з постачальниками з питань асортименту та продажів проводиться постійно. Саме такий алгоритм співпраці є найефективнішим для нашої мережі», — розповіли в українському офісі AMIC.



Автотовари

Традиційним елементом асортименту мінімаркетів на АЗС є автокосметика, зокрема мастила, оливи та омивачі скла. «Наші клієнти мають можливість придбати автомобільні мастила у будь-якій ціновій категорії. Ми працюємо як із преміальними брендами Mobil, Castrol, так і з більш помірними за ціною — Venol, Temol», — розповіли в українському офісі AMIC ENERGY.

При цьому в компанії відзначають збільшення попиту на преміальні товари. «Порівнюючи продажі попередніх років, ми можемо констатувати, що наразі росте споживання преміальних брендів мастил», — сказали в «АМІК УКРАЇНА», додавши, що компанія реалізує автомобільні мастила виключно у каністрах місткістю 1 л.

Що стосується омивачів — як літніх, так і зимових — AMIC ENERGY реалізує виключно продукти під власним брендом на всіх АЗС мережі в Україні. Як зазначають в компанії, виготовляючи омивач власної торгової марки, вона має можливість контролювати якість та вартість продукції, а також позиціонування на ринку, намагаючись запропонувати клієнтам якісний продукт за прийнятною ціною.

В польському офісі AMIC ENERGY кажуть, що у сегменті мастил також надають перевагу продукції відомих і недешевих марок. Зокрема, продають мастила під брендами Castrol, Elf та Mobil. Компанія має одного постачальника усіх автомобільних продуктів і не має власної марки олив та мастил.

А у сегменті омивачів польські АЗС AMIC ENERGY також торгують товарами під власною маркою. «Ми маємо власну торгову марку — IMPET — як для літньої, так і для зимової рідини для вітрового скла», — зазначили в компанії. Ці продукти доступні на всіх станціях AMIC ENERGY у Польщі. В компанії також підкреслили, що наявність власної торгової марки омивача лобового скла є обов'язковою умовою для мереж АЗС в Польщі. «Всі АЗС мають власні бренди», — кажуть в пресслужбі компанії.

Товари для дозвілля

Якщо говорити про товари для дозвілля, то тут українська мережа AMIC знайшла те, що може зацікавити як дітей, так і дорослих. Йдеться про дерев’яні конструктори від українського виробника UGEARS. Як кажуть в «АМІК Україна», з UGEARS вони співпрацюють давно і плідно, а продукція цього виробника наразі продається на 95 АЗС мережі.

«Зараз в асортименті АЗС AMIC ENERGY в Україні представлено 10 моделей конструкторів різного розміру та вартості, але ми систематично робимо ротацію асортименту, тому на АЗК АMIC ENERGY завжди можна знайти новинки від UGEARS», — сказали в пресслужбі компанії.

Окрім того, в «АМІК УКРАЇНА» розповіли НафтоРинку, що найближчим часом на АЗС мережі можуть з'явитися книги. «Наразі ми не продаємо друковані видання, але проводимо переговори з одним із видавництв», — поділились в компанії.

Тим часом в польському офісі повідомили, що намагалися запустити продажі книг, але тестові проєкти показали низький попит на продукцію. В компанії вважають, що польські клієнти не звикли купувати книжки на АЗС.