"Ми попросили обстріляти нашу нафтобазу, щоб паливо не дісталося ворогові", - Аудрис Стропус, СЕО “АМІК Україна”

2023-03-22

22 березня 2023 медіа портал delo.ua опублікував розширене інтерв’ю з генеральним директором ПІІ “АМІК Україна” Аудрисом Стропусом в межах якого було згадано перші дні повномасштабного вторгнення та всі складнощі, з якими довелося зіткнутись невдовзі, загальні втрати, які були викликані війною, плани роботи на 2023 рік та прогнози цін на пальне.

Відомо, що ви подали позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти Росії, як Ви оцінюєте свої шанси на стягнення збитків із Кремля?

Позов до ЄСПЛ проти Росії ми подали ще 14 січня 2023 року. За оцінкою наших юристів – це виграшна справа.

Якщо дивитися ширше, то 25 січня 2023 року у Страсбурзі ЄСПЛ виніс важливе процедурне рішення у міждержавній справі "Україна та Нідерланди проти Росії" щодо подій на сході України та рейсу МН17. ЄСПЛ визнав, що Росія фактично контролює захоплений сепаратистами Донбас з 2014 року, а отже, несе відповідальність з погляду ЄСПЛ за порушення, які там відбуваються під час тимчасової окупації. Отже, очікується, що такий підхід буде і за іншими тимчасово окупованими територіями.

Ми переконані, що в 21 столітті насильство та ворожі дії проти незалежної країни не можуть бути безкарно скоєні, і ми вважаємо, що Росія буде притягнута до відповідальності за всі свої злочини, скоєні проти українців.

З Нового року ціни на ринку знижуються. Це триває вже третій місяць. Багато хто на ринку чекає на посівну, коли аграрії почнуть активніше закуповуватися. Як ви вважаєте, чи ринок стабілізується? Чи почнуть зростати ціни?

Ціни падають переважно через те, що трейдери почали зменшувати свою премію. У Польщі, Румунії та Болгарії з'явилося багато палива і якщо раніше премія трейдерів складала 250 доларів на тонну, то тепер премія складає 130 доларів на тонну – це ціна, яку ми платимо постачальнику. Раніше ми "бігали" за продавцями та просили паливо, а зараз все навпаки. Це і є ринок. Я думаю, що посівна не вплине на ринок в цілому, як і попит з боку споживачів - автомобільний потік став набагато меншим.

Які плани наступного року? Які тренди на паливному ринку ви очікуєте цього року?

Ми маємо кілька сценаріїв. На сьогоднішній день бачимо, що повинні зміцнити свою логістику, перейти на нижчу премію імпортерів, мати більше залізничних поставок і тим самим знизити собівартість продукції. Зараз ми веземо паливо автотранспортом із Литви – це дорого. Ще плануємо відновити усі пошкоджені активи, утримати колектив. Ринок, звичайно, став набагато меншим, ніж до війни. Щодо стратегічних планів на цей рік, то тут для компанії, як і для України в цілому, важливим є швидке відновлення. Ми плануємо відновити резервуарний парк на нафтобазі в Бородянці та продовжуємо відновлення інших зруйнованих об'єктів.

Ви сказали, у вас у Бородянці була нафтобаза. Що з нею сталося?

На момент повномасштабного вторгнення базу у Бородянці було під зав'язку заповнено паливом. Ми розуміли, що воно може дістатися росіянам та інформували відповідні органи в Уряді про наявність ресурсу. Ми хотіли, щоб це паливо не дісталося ворогові.

Ви викликали вогонь на себе?

Так, ми фактично викликали вогонь на себе, коли побачили в камерах відеоспостереження, що на базу увійшли російські війська.

А скільки там було палива?

Палива на базі було приблизно на 10 млн. євро. Після удару вигоріло чотири резервуари, крапельні структури, насоси та інше технологічне обладнання.

Як Amic Energy в Україні зупиняв загарбників на підступі до Києва та що саме відбувалося на нафтобазі Бородянка згадує і перший заступник Міністра економіки України Денис Кудін (2021 – 2023):

«Фрагмент з першої серії документального фільму Паливний Фронт. Повну версію можна подивитися тут».

Текст повного інтерв'ю Аудриса Стропуса доступний для перегляду за цим посиланням на сайті видання delo.ua.